Fíky jsou oblíbeným ovocem po celém světě, a i když se k nám dováží, umíme si je vychutnat jako pamlsek a také je využít v kuchyni.
Plody dozrávají u většiny odrůd v letních měsících. Jsou velice sladké, bohaté na výživné látky a zdraví prospěšné. Pojídají se čerstvé a po celý rok také sušené. U dovozových produktů se musíme orientovat také v tom, kde a jak fíky rostly a zrály, jak byly ošetřované a sušené. Proto je lepší vybírat v zaručených produktech označených BIO. Zaplatíte za ně o trochu víc, ale je to investice do vlastního zdraví a do zdraví vašich blízkých.
Kromě mlsání můžete sušené fíky začít používat i v kuchyni. Jednoduše se přidají na zpestření do salátů, do dortů, ale i do zajímavých předkrmů v kombinaci se šunkou, špekem, salámem nebo sýrem.
Fíky mají vysoký obsah přírodního cukru, minerálních látek a vlákniny. Vláknina je doporučovaná hlavně lidem s problémy s trávením a se sklony k zácpě. Jsou považovány za přírodní projímadlo, které funguje hlavně na prázdný žaludek. Díky obsahu cukru jsou snadným řešením pro doplnění energie při zvýšené námaze. Obsahují nezanedbatelné množství vápníku, který lidské tělo potřebuje po celý život pro silné kosti a dobré zuby.
Obsah polyfenolů – přírodních antioxidantů je zárukou toho, že udržují vaše buňky mladé a předcházejí mnoha závažným onemocněním jako je rakovina prsu a střev. Obsah draslíku, vápníku a hořčíku napomáhá držet vysoký tlak přirozenou cestou pod kontrolou.
Fíky mají přírodní probiotika, což je látka, kterou ke svému životu potřebují prospěšné bakterie v lidských střevech. Když je střevní mikroflóra v dobrém stavu, máte dobré trávení a cítíte se dobře.
Dobré je vědět i to, že toto ovoce má protizánětlivé schopnosti a z fíků se dělá výborná pleťová maska, která snižuje rozvoj akné. Obsah vitamínů, antioxidantů a minerálních látek napomáhá imunitnímu systému chránit nás před škodlivými vnějšími vlivy.