Ketogenní strava
Ketonová dieta zahrnuje redukci sacharidů v denní stravě a jejich nahrazení produkty bohaté na tuky. Jak se to promítá do hubnutí? Je to velmi jednoduché. V běžné stravě jsou sacharidy hlavním zdrojem energie, ale když jim chybí, tělo začne hledat další „palivo“ a spalovat tuk. Tímto způsobem se z něj stane skutečný stroj na spalování tuků poháněný ketony, které v této roli nahrazují glukózu. Tento proces se nazývá ketóza. To umožňuje významnou ztrátu hmotnosti a zlepšení pohody v relativně krátké době. Kromě toho je pocit hladu výrazně snížen, koncentrace se zlepšuje a máme hodně energie. Není divu, že ketogenní strava získává stále více stoupenců.
Ketogenní strava co jíst?
Základem ketogenní stravy je omezit potraviny bohaté na uhlohydráty na minimum. Maximální denní příjem uhlohydrátů by neměl překročit 50 gramů. Místo toho se zaměřujeme na výrobky, které mají především vysoký obsah tuku (mohou také obsahovat střední množství bílkovin). Jak by měla distribuce těchto složek vypadat v jednotlivých jídlech? Při průměrné stravě konzumujeme asi 35 % tuku, 50 % sacharidů a 15 % bílkovin. Na ketogenní stravě však tvoří až 75-80 % dodávané energie tuky, proteiny 15-20 % a pouze 5 % se získává ze sacharidů.
V denním menu nesmí chybět produkty jako:
Maso – ale nutně nezpracované (a proto klobásy a salámy spíše vynechte). Maso však není nejdůležitější složkou, protože obsahuje hodně bílkovin. Takže porce nepřekračujte.
Ryby a mořské plody – zejména mastná jídla jako losos nebo makrela.
Vejce – můžete je jíst v jakékoli formě: vařené, smažené, ve formě míchaných vajec nebo omelety.
Přírodní tuky – jsou nejen super zdravé, ale v ketogenní stravě se také velmi doporučují. Takže používejte máslo, kokosový olej a olivový olej.
Zelenina – ale ne všechno. Na ketogenní stravě můžeme jíst pouze tu, která roste nad zemí. Nejlepší volbou jsou všechny druhy listů a salátů, ale také květák, zelí, brokolice, cuketa.
Plnotučné mléčné výrobky jsou dalším důvodem, proč má keto dieta tolik následovníků. Můžete jíst sýry, smetanu, jogurty a máslo beze strachu. Ale pozor na mléko! Jedna sklenice obsahuje až 15 gramů uhlohydrátů, takže ho používáme pouze do kávy (pokud to není latte).