Čaj čínských císařů


Existuje mnoho odrůd, každá má svůj vlastní rituál přípravy a chuťová i aromatická specifika. Bílý čaj má, přestože patří k méně známým, také bohatou tradici. Dříve si jej mohli dovolit opravdu jen ti nejbohatší, na čínském císařském dvoře jej připravovali coby pohoštění pro vzácné návštěvy. Masivně se do Evropy začal dovážet teprve relativně nedávno, přesto již není v našich končinách neznámý. Naopak mnohé jeho varianty v nálevových sáčcích najdete i běžně v supermarketech. Kvalitativně jsou tu však patrné velké rozdíly.

Unikátní nálev, unikátní účinky

Bílé sypané směsi se získávají sklízením ještě nerozvinutých lístků s několika tipsy. Dají se sklízet jen velmi krátkou dobu na jaře před obdobím monzunových dešťů. Nálev z těchto lístků má jemnou nasládlou chuť a delikátní aroma. Je však potřeba přesně dodržet postup přípravy. Stejně jako zelené lístky se ani tyto nezalívají vroucí vodou. Ideální je nechat převařenou vodu zchladnout na teplotu cca 80 stupňů Celsia a poté přesně dodržet předepsanou dobu louhování, která se u různých odrůd pohybuje od jedné do deseti minut. Je také možné připravovat opakované nálevy, při každém dalším je potřeba dobu louhování mírně prodloužit.

You may also like

Plánování je půlka stěhování

Plánování je půlka stěhování

Stěhování je významnou událostí, která s sebou přináší nejen radost z nového začátku, ale i řadu výzev, které jsou potřeba...

Kuchyně podle vašich snů

Kuchyně podle vašich snů

Rekonstrukce domu je v plném proudu a vy už se nemůžete dočkat, až bude všechno hotové a hezky si to...

Cestou necestou

Cestou necestou

Jinak se musí člověk připravit na pobyt v poušti a jinak na pobyt vysoko v horách. To ví vlastně každý,...

Chcete vydržet déle?

Chcete vydržet déle?

Všichni víme, jak to chodí při sexu. Co a jak tento nabízí a co od nás naopak vyžaduje. A tak...

Back to Top