Existuje mnoho odrůd, každá má svůj vlastní rituál přípravy a chuťová i aromatická specifika. Bílý čaj má, přestože patří k méně známým, také bohatou tradici. Dříve si jej mohli dovolit opravdu jen ti nejbohatší, na čínském císařském dvoře jej připravovali coby pohoštění pro vzácné návštěvy. Masivně se do Evropy začal dovážet teprve relativně nedávno, přesto již není v našich končinách neznámý. Naopak mnohé jeho varianty v nálevových sáčcích najdete i běžně v supermarketech. Kvalitativně jsou tu však patrné velké rozdíly.
Unikátní nálev, unikátní účinky
Bílé sypané směsi se získávají sklízením ještě nerozvinutých lístků s několika tipsy. Dají se sklízet jen velmi krátkou dobu na jaře před obdobím monzunových dešťů. Nálev z těchto lístků má jemnou nasládlou chuť a delikátní aroma. Je však potřeba přesně dodržet postup přípravy. Stejně jako zelené lístky se ani tyto nezalívají vroucí vodou. Ideální je nechat převařenou vodu zchladnout na teplotu cca 80 stupňů Celsia a poté přesně dodržet předepsanou dobu louhování, která se u různých odrůd pohybuje od jedné do deseti minut. Je také možné připravovat opakované nálevy, při každém dalším je potřeba dobu louhování mírně prodloužit.